Beste manieren om geld te besparen
Danny van der Laan
Danny, gevestigd in Amsterdam, maakt deel uit van het team dat ervoor moet zorgen dat alle inhoud op onze site correct is.
Het leven is steeds duurder aan het worden. Kijk maar eens naar het bonnetje van de supermarkt; het bedrag dat op dit bonnetje prijkt, is een stuk hoger dan pakweg een paar jaar geleden. Is het hierdoor voor jou steeds lastiger om rond te komen? Dan is het zaak om zo snel mogelijk geld te besparen.
Geld besparen is niet makkelijk. Je hebt in het leven nu eenmaal met de nodige kosten te maken. Denk hierbij aan de kosten voor het dagelijkse leven, maar óók aan de kosten voor het doen van leuke dingen. Als je leuke dingen wilt doen, moet je hoe dan ook de knip trekken.
Gelukkig is het mogelijk om leuke dingen te blijven doen. Door met onderstaande manieren om geld te besparen aan de slag te gaan, hou je zelfs meer geld over om leuke dingen te doen.
Manier 1: zet je uitgaven op een rijtje
Heb je enig idee hoeveel geld je op dit moment uitgeeft? Als je hier géén enkel idee van hebt, is het eerst zaak om dit duidelijk in beeld te krijgen. Je moet gewoonweg weten hoeveel geld je uitgeeft en waar je geld dan precies naar toe gaat.
Dit krijg je op orde door bijvoorbeeld een Excel document aan te maken. Zet in dit document wat je precies per maand uitgeeft en hou dit een paar maanden achter elkaar vol. Je ziet nu direct hoeveel geld je uitgeeft, waar je je geld aan uitgeeft en op welke punten je absoluut kunt besparen. Mogelijk krijg je nú pas inzichtelijk dat je wel heel veel geld aan Starbucks koffie uitgeeft. Of aan het gokken op sportwedstrijden.
Manier 2: stel duidelijke doelen voor jezelf op
Weet je wat succesvolle ondernemers en sporters met elkaar gemeen hebben? Ze zijn volledig voor hun doelen gegaan. Om dit te kunnen doen, is het uiteraard wel zaak om eerst doelen op te stellen. Als je graag geld wilt besparen, is het daarom ook zaak om duidelijke doelen voor jezelf op te stellen.
Door doelen op te stellen, haal je het beste in jezelf naar boven. Dit komt onder meer doordat je weet waar je het dagelijks voor doet. Laat je die hele lekkere koffie bij de Starbucks nu staan? Dan weet je dat je dit doet om zowel de doelen op de korte- als op de lange termijn te behalen. Voldoende reden dus om voorlopig geen of minder koffie bij de Starbucks te halen.
Onze doelen
- Doelen op de korte termijn. Met de doelen op korte termijn haal je de motivatie in jezelf naar boven om te blijven besparen. Als je eenmaal je eerste gestelde doel hebt behaald, wil je ook het tweede gestelde doel behalen.
- Doelen op de lange termijn. Het hoofddoel is uiteindelijk het doel op de lange termijn. Door geld te besparen, kun je bijvoorbeeld over een tijdje de gedroomde wereldreis maken. Of kun je bijvoorbeeld de auto van je dromen aanschaffen.
Door doelen op te stellen, haal je het beste in jezelf naar boven. Dit komt onder meer doordat je weet waar je het dagelijks voor doet. Laat je die hele lekkere koffie bij de Starbucks nu staan? Dan weet je dat je dit doet om zowel de doelen op de korte- als op de lange termijn te behalen. Voldoende reden dus om voorlopig geen of minder koffie bij de Starbucks te halen.
Manier 3: stel een budget voor jezelf op
Heb je inzichtelijk gekregen hoeveel geld je uitgeeft? Dan ben je in staat om voor jezelf een budget op te stellen. Een budget waar je je aan moet houden, zodat je niet onverhoopt té veel geld uit gaat geven.
Belangrijk hierbij is dat je realistisch bent. Blijkt uit je gemaakte Excel bestand dat je maandelijks 400 euro aan boodschappen kwijt bent? Dan is het niet logisch om een nieuw boodschappenbudget van 200 euro per maand aan te houden. Met dat budget ga je het nooit halen. Als je echter een budget van 350 euro opstelt, kun je binnen dit budget ongetwijfeld de gewenste boodschappen doen. En daarmee bespaar je direct 50 euro.
Manier 4: zeg overbodige abonnementen op
Heb je op dit moment een abonnement bij Netflix, Videoland, Amazon Prime en Discovery Plus? Dan kun je je afvragen in hoeverre dit nodig is. Als je alle bedragen voor deze abonnementen bij elkaar optelt, schrik je je mogelijk een hoedje van dit totaalbedrag. En zeg nou zelf; je hebt toch geen 4 streamingsdiensten nodig om gelukkig te kunnen leven?
Het advies is daarom om heel kritisch naar je abonnementen te kijken. Welke abonnementen heb je op dit moment lopen? En van welke abonnementen kun je af, zonder dat je hierbij inlevert op het gebied van plezier en gemak? Soms moet je streng voor jezelf zijn, maar het leven moet uiteraard wel leuk blijven. Dit krijg je voor elkaar door kritisch naar je abonnementen te kijken. En daarmee bespaar je oprecht een hoop geld.
Manier 5: kijk kritisch naar je spaargeld
Besparen doe je niet alleen door minder geld uit te geven, maar ook door bewuster te leven. Dit doe je onder meer door kritisch naar je spaargeld te kijken. Als je nu een flink bedrag op je spaarrekening hebt staan, kun je je afvragen of dit wel logisch is.
Kun je dit bedrag niet veel beter beleggen? Je kunt bijvoorbeeld beleggen in aandelen, in ETF’s of in één van de andere financiële producten. Hiermee laat je je geld meer waard worden, waardoor je van een win-win situatie geniet. Aan de ene kant bespaar je geld, terwijl je aan de andere kant je geld meer waard laat worden.
Tip: laat je niet verleiden door dingen die te mooi lijken om waar te zijn. Krijg je bijvoorbeeld bij iets of iemand een rendement van 20% per jaar voorgeschoteld? Dan kun je je afvragen of dit wel haalbaar is. In veel gevallen blijkt dit in ieder geval niet haalbaar.
Manier 6: pas op met je creditcard
Het kopen van vliegtickets, concertkaartjes of andere zaken is erg makkelijk met je creditcard. Het lastige van een creditcard is alleen dat het geld niet direct afgeschreven wordt. Dit wordt aan het einde van de maand gedaan. Zonder dat je het wellicht doorhebt, wordt er aan het einde van de maand mogelijk duizend euro afgeschreven.
Het advies is daarom om heel erg op te passen met je creditcard. Ga ten eerste goed na of je wel echt een creditcard nodig hebt. En ga ten tweede na op welke manier je de totale creditcard investeringen zo laag mogelijk kunt houden. Dát krijg je bijvoorbeeld voor elkaar door niet zomaar van alles te kopen. En daarmee komen we terug op één van de eerder genoemde punten: zorg dat je inzicht krijgt in je uitgaven. Je ziet dan direct waar al je geld naar toe gaat.
Manier 7: neem afstand van luxe zaken in het leven
Veel mensen die rijk zijn geworden, hebben dit voor elkaar gekregen door gierig te zijn. Ze verdienen veel, maar ze hebben in eerste instantie ook weinig uitgegeven. Pas na lange tijd belonen veel rijke mensen zich, bijvoorbeeld met een mooie auto of andere luxe spullen.
Op het moment dat je nog niet (zo) rijk bent, doe je er verstandig aan om afstand te nemen van luxe zaken in het leven. Heb je wel de allernieuwste iPhone nodig die 1500 euro kost? Heb je wel dat dure TV abonnement nodig terwijl je nagenoeg nooit TV kijkt? Heb je wel die nieuwe schoenen of winterjas van een paar honderd euro nodig?
Met andere woorden: kijk heel kritisch naar de luxe zaken in het leven. Het is erg leuk om luxe dingen te kopen, maar dergelijk zaken gaan altijd gepaard met een forse investering. En als je geld wilt besparen, gaat dit niet hand in hand met elkaar.
Overigens is het zaak om je niks van andere aan te trekken. Denk je dat je je beter voordoet als je in een duur Gucci shirt loopt? Dan heb je absoluut een verkeerde gedachtegang. Zorg er vooral voor dat je aardig gevonden wordt in plaats van dat mensen maar aan je moeten zien dat je o zo rijk bent. Je bent pas rijk als je je financiën op orde hebt, aardig bent en gelukkig bent. Dat krijg je voor elkaar door alle tips uit dit artikel op te volgen.
Manier 8: doe kritisch boodschappen
Eén van de grootste kostenposten voor een gemiddeld gezin zijn de boodschappen. Een gemiddeld gezin geeft hier al snel een paar honderd euro per maand uit. Dit is een flinke kostenpost, maar biedt ook de nodige mogelijkheden. Je kunt namelijk bij het doen van boodschappen veel geld besparen:
Onze doelen
- Breng gerust een bezoekje aan meerdere supermarkten. Zeker als je in een grotere stad woont, is het aantrekkelijk om bij meerdere supermarkten je boodschappen te doen. Bij elke supermarkt kun je van interessante aanbiedingen profiteren.
- Doelen op de lange termijn. Het hoofddoel is uiteindelijk het doel op de lange termijn. Door geld te besparen, kun je bijvoorbeeld over een tijdje de gedroomde wereldreis maken. Of kun je bijvoorbeeld de auto van je dromen aanschaffen.
Manier 9: doe leuke gratis dingen
Naar de kinderboerderij gaan, naar een park gaan of naar een waterplas gaan Het zijn activiteiten die erg leuk zijn én waar je geen geld aan uit hoeft te geven. Door dergelijke gratis dingen te doen, geniet je van twee voordelen
Onze doelen
- Je doet leuke dingen.: Dit is goed voor je gemoedstoestand, maakt het leven leuker en maakt je ook gelukkiger.
- Doelen op de lange termijn.: Het hoofddoel is uiteindelijk het doel op de lange termijn. Door geld te besparen, kun je bijvoorbeeld over een tijdje de gedroomde wereldreis maken. Of kun je bijvoorbeeld de auto van je dromen aanschaffen.
Manier 10: investeer in warme kleding en dekens
Eén van de kostenposten waar je veel geld op kunt besparen, zijn de gas- en energierekening. Zeker met de actuele tarieven is het mogelijk om hier veel geld op te besparen. Dit doe je bijvoorbeeld door in warme kleding en dekens te investeren.
Schaf bijvoorbeeld een lekker dik huispak aan. Als je ’s avonds op de bank kruipt, doe je dit warme pak aan. Je kunt hierdoor je kachel uit laten staan, waardoor je veel gas weet te besparen. Het vraagt om een omschakeling in je leven, maar je kunt hier oprecht veel geld mee besparen.
Heb je het met je huispak aan nog koud? Dan is het heerlijk om een warm (fleece)deken over je heen te trekken. Met zo’n fleecedeken hoef je het al helemaal nooit meer koud te hebben. En bespaar je onwijs veel geld.
Ben je klaar om geld te besparen?
Met de bovenstaande 10 manieren kun je snel geld besparen. Je doet dit bovendien niet alleen op de korte termijn, maar ook op de lange termijn. Als je elke maand bijvoorbeeld 20 euro weet te besparen, vormt dit op jaarbasis een besparing van 240 euro. Weet je dat 5 jaar vol te houden? Dan heb je meer dan 1100 euro bespaard. Als je ondertussen ook nog je salaris omhoog ziet te krijgen, ben je spekkoper.
Belangrijk is wel dat je gedisciplineerd en gemotiveerd bent. Waarom wil je precies geld besparen? Om dit zo goed mogelijk te doen, is het advies dus om doelen te stellen. Beloon jezelf bij het behalen van een doel, zodat je nóg gemotiveerd wordt/blijft.
Verder is het belangrijk om jezelf niet met anderen te vergelijken. Het gras lijkt bij de buren altijd groener te zijn, maar elk huisje heeft zijn kruisje. Je hebt het mogelijk niet door, maar veel gezinnen en huishoudens komen in de financiële problemen. Met de informatie en tips uit dit artikel voorkom je dat. Veel succes!