Investeren voor beginners

expert_-label
Danny van der Laan
Danny, gevestigd in Amsterdam, maakt deel uit van het team dat ervoor moet zorgen dat alle inhoud op onze site correct is.
Home  /  Investeren voor beginners

Investeren voor beginners

Danny van der Laan

Danny, gevestigd in Amsterdam, maakt deel uit van het team dat ervoor moet zorgen dat alle inhoud op onze site correct is.

Wat doe je op dit moment met het geld dat je elke maand overhoudt? Kies je ervoor om dit geld op je spaarrekening te zetten, geef je het uit of wil je hier iets nuttigs mee doen? Als je iets nuttigs met je geld wilt doen, is het advies om je geld te investeren. 

Ben je op dit gebied een beginner? Dan zit je in deze gids goed. Deze gids dient als ultieme ‘investeren voor beginners’ gids. Volg de stappen op die we in deze gids bespreken en investeer je geld op een slimme manier.

Waarom je geld investeren?

Het investeren van je geld is om meerdere redenen aan te raden:

  • Op de bank wordt het geld alsmaar minder waard. Dit heeft te maken met de inflatie, met het feit dat je geen rente meer ontvangt en met het feit dat je kosten moet maken voor je betaal- en/of spaarrekening. Het geld dat je op je bank laat staan, wordt hierdoor automatisch minder waard. Door je geld echter te investeren, laat je je geld alsmaar meer waard worden. Een win-win situatie dus.
  • Je geniet van rendement op rendement. Als je bijvoorbeeld start met 100 euro en je een rendement van 8% behaalt, kom je na jaar 1 uit op een bedrag van 108 euro. Over deze 108 euro behaal je mogelijk het volgende jaar weer 8% rendement, waardoor je na twee jaar in totaal 116,84 euro hebt. Je geniet hierbij dus van rendement op het rendement dat je eerder gemaakt hebt. Met name als je dit langere tijd volhoudt, lopen de bedragen hoog op.
  • Met investeren kun je van alles doen. Ben je van plan om bijvoorbeeld 20 jaar lang elke maand een bepaalde hoeveelheid geld te investeren? Als je dit inderdaad 20 jaar lang vol weet te houden, kun je na deze 20 jaar heel veel met dit geld doen. Je kunt bijvoorbeeld een nieuw huis kopen, je kunt een andere auto kopen, je kunt een wereldreis maken of je kunt eerder met pensioen gaan. Ook kan dit spaarpotje als pensioen dienst doen, bijvoorbeeld als je een ondernemer bent. Door elke maand geld te investeren, pluk je aan het einde van de looptijd de vruchten.

Al met al is investeren heel interessant. Met name de compound interest, het rendement op rendement, is een belangrijke reden om te investeren. Maar, je moet bij het investeren van je geld ook rekening met belangrijke punten houden. Wat deze punten zijn, bespreken we graag verderop in dit artikel. Eerst geven we je 5 voordelen van (financiële) producten waar je in kunt investeren.

Waar kun je zoal in investeren?

Als je iets nuttigs met je geld wilt doen, is het advies om je geld te investeren. Je laat je geld hiermee renderen, waardoor je slapend rijk zou kunnenworden. Voordat het zover is, moet je wel bepalen waar je in wilt investeren. Wij zetten 5 interessante mogelijkheden voor je op een rijtje.

Aandelen

Aandelen behoren tot één van de populairste financiële producten. Dit heeft onder meer met het mogelijke rendement te maken. Door in aandelen te investeren, kun je namelijk op twee manieren rendement pakken:

  • Je pakt rendement doordat de aandelen meer waard worden, als het goed is. De 100 euro die je in eerste instantie hebt belegd, kan na 1 jaar bijvoorbeeld 110 euro zijn. Over die 10 euro extra behaal je het volgende jaar wederom rendement, net zoals over je inleg van 100 euro. Op die manier behaal je rendement op rendement, waardoor je met aandelen een leuk rendement onder aan de streep kunt pakken.
  • Je krijgt dividend uitgekeerd. Als je aandelen koopt, word je op papier mede-eigenaar van een bedrijf. Zelfs als je slechts 1 aandeel van Shell koopt, ben je op papier eigenaar van dit reusachtige bedrijf. Mocht Shell wint behalen, wordt deze winst verdeeld over alle aandeelhouders. In de volksmond wordt dit ‘dividend’ genoemd. De dividend is vaak een bepaald percentage dat je jaarlijks uitgekeerd krijgt, maar dit is géén zekerheid. Als een bedrijf geen winst behaald, kan het bestuur beslissen om geen dividend uit te keren.

Bijkomend voordeel is dat je in heel veel aandelen kunt investeren. Je hebt uit tienduizenden bedrijven wereldwijd de keuze. Bepaal daarom goed in wat voor soort bedrijven je wilt investeren en voer uitgebreide analyses uit. Of volg de tips van experts op. Spijtig genoeg bestaan er wel veel zelfuitgeroepen experts in deze wereld, dus zorg dat je altijd kritisch bent.

Hoeveel rendement je met aandelen kunt behalen? Als je naar het verleden kijkt, gaat het om een gemiddeld rendement van 7% á 8%. Dit biedt echter geen garantie; er bestaan ook jaren waarin je geen rendement behaalt. Zaak is daarom om geen onnodige risico’s te nemen. En om zo lang mogelijk op de markt actief te blijven. Het gezegde luidt niet voor niets: “Tijd in de markt is belangrijker dan timing in de markt”.

ETF’s

Zie je het niet zitten om in aandelen te investeren? Dat is op zich goed voor te stellen. Als een bedrijf plots in problemen komt, zie je je geld verdampen. Het is daarom wellicht verstandiger om in ETF’s te investeren.

Een ETF is eigenlijk een mandje van aandelen. Je koopt met één ETF dus aandelen van meerdere bedrijven, waardoor je minder afhankelijk van één bedrijf bent. Als één bedrijf uit het mandje met aandelen minder presteert, wordt dit – als het goed is – opgevangen door de andere bedrijven.

De afkorting ETF staat officieel voor Exchange Traded Fund. Hieruit blijkt dat een ETF eigenlijk een tracker is, maar in werkelijkheid kunnen we een ETF het beste omschrijven als een indextracker. Een ETF volgt namelijk de index van aandelen. Als je mandje met aandelen gemiddeld 10% in één jaar stijgt, stijgt de waarde van je ETF’s ook met 10%. Je behaalt in dit voorbeeld dus een rendement van 10%!

Wil je graag investeren in ETF’s? Dan is het onwijs belangrijk dat je je goed verdiept in dit financiële product. Je moet heel goed begrijpen wat een ETF is en hoe je hier rendement mee kunt behalen. Bovenstaande uitleg is vrij kort en simpel, maar in werkelijkheid zit het allemaal iets complexer in elkaar. Belangrijkste is dat je zonder al te veel financiële risico’s een mooi rendement kunt behalen met ETF’s.

Obligaties

Wil je graag investeren, maar zo min mogelijk risico lopen? Dan is het interessant om in obligaties te investeren. Als je obligaties koopt, betekent dit dat je geld uitleent aan de overheid, een bedrijf of een instantie. Dit bedrag krijg je in termijnen terugbetaald, uiteraard inclusief rente.

Als de rente bijvoorbeeld op 2% vastgesteld is, behaal je een rendement van 2%. Dit rendement is vrij zeker, aangezien je geld aan bijvoorbeeld de overheid uitleent. De kans dat de overheid dit geld terug kan betalen, is ongeveer gelijk aan 100%.

Feit is dat je op dit moment uit meerdere typen obligaties kunt kiezen. Mocht deze vorm van investeren je aanspreken, is het zaak om goed naar de typen obligaties te kijken. En om je te verdiepen in dit financiële product. Je kunt hier in ieder geval een leuk rendement mee behalen, zonder dat je hier al te veel risico bij loopt.

Crypto

Wil je geld investeren en hierbij de nodige risico’s lopen? Dan kan het interessant zijn om je geld te investeren in crypto. De verschillende cryptocoins zijn qua koers volatiel, waardoor je hier veel geld mee kunt verdienen. Keerzijde is echter dat je met het investeren in crypto ook veel geld kunt verliezen.

Crypto wordt gezien als het nieuwe betaalmiddel. Een cryptocoin is een digitaal betaalmiddel, waarmee het in de toekomst mogelijk zou moeten zijn om dingen te betalen. Vooralsnog is het niet zo ver, aangezien er de nodige weerstand tegen de cryptocoins bestaat. Zo is het volgens tegenstanders gevaarlijk dat cryptotransacties volledig anoniem zijn. Volgens voorstanders is dat juist één van de grootste pluspunten.

Feit is dat je in de wereld van crypto goed op moet passen. De koersen van cryptocoins kunnen omhoog schieten, maar kunnen ook hard dalen. Als dat het geval is, zie je je vermogen simpelweg verdampen. Investeer daarom in crypto alleen met geld dat je kunt missen.

Bijkomende tip: verdiep je eerst goed in de wereld van crypto. Probeer te begrijpen wat de blockchaintechnologie precies is, wat de voordelen van cryptocoins zijn en wat de wereld aan crypto heeft. Mocht dit financiële product je alsnog niet bevallen, is het verstandiger om voor één van de andere financiële producten te kiezen. De markt van crypto is gewoonweg te volatiel om hier direct al je vermogen in te stoppen.

Vastgoed

Moet je met je geld altijd in financiële producten investeren? Nee, allerminst. Zeker als je flink wat geld gespaard hebt, kan het interessant zijn om te investeren in vastgoed. Door in vastgoed te investeren, kun je op lange termijn een flink rendement behalen.

Dit doe je bijvoorbeeld als volgt:

Stap 1

met je vermogen kun je een hypotheek aanvragen, waarbij je een (groot) deel van de aanschafwaarde van de woning zelf financiert.

Stap 2

je gaat het gekochte huis of appartement verhuren, waardoor je maandelijks bijvoorbeeld 900 euro betaald krijgt.

Stap 3

met deze 900 euro los je je hypotheek af, waarna je waarschijnlijk nog geld overhoudt. Dit geld kun je gebruiken om de hypotheek nóg sneller af te lossen.

Stap 4

na een xx aantal jaar is de woning of het appartement mogelijk hypotheekvrij. Als je besluit om je woning of appartement te verkopen, krijg je dus een flink bedrag. Een flink bedrag waar je bijvoorbeeld je pensioen mee geregeld hebt.

Het investeren in vastgoed is uiteraard ook niet zonder risico’s. Het kan zomaar zijn dat de huizen in waarde dalen, waardoor je investering helemaal verkeerd uitpakt. Kijkende naar het verleden lijkt het investeren in vastgoed echter een vrij zekere investering te zijn. Wel is het zo dat je dit vooral met grote bedragen zou moeten doen. Als je met 1000 euro in vastgoed wilt investeren, zet dit geen zoden aan de dijk.

Investeren voor beginners: waar moet je rekening mee houden?


Het investeren in financiële producten is niet zo makkelijk als dat het klinkt. Je moet je ten eerste heel goed verdiepen in de financiële producten. Als je in bijvoorbeeld ETF’s, crypto of obligaties wilt investeren, moet je volledig begrijpen waar je mee bezig bent. Je moet de financiële producten begrijpen en je moet de bijbehorende risico’s goed in kunnen schatten.

Ten tweede moet je rekening houden met een mogelijk verlies van je inzet. Op het moment dat je keuze verkeerd uitpakt, kun je een groot deel van je inleg kwijtraken. Het advies is daarom om alleen geld te investeren dat je echt kunt missen.

Ten derde is het zaak dat je je risico’s zo goed mogelijk spreidt. Dit doe je bijvoorbeeld door voor een combinatie van financiële producten te kiezen. Door te investeren in bijvoorbeeld aandelen, crypto én vastgoed spreid je de risico’s. Mocht één van deze financiële producten niet goed gaan, dek je dit risico met de andere financiële producten enigszins in.

Ten vierde is het belangrijk dat je je emoties nooit de overhand laat krijgen. Je emoties zijn altijd een slechte raadgever. Schakel je emoties bij het investeren uit, richt je op tips en informatie van experts en voer je eigen onderzoek uit. Elke trade die je plaatst, moet rationeel zijn in plaats van emotioneel.

Tot slot is het goed om te weten dat je niet alleen in bovenstaande financiële producten kunt investeren. Je kunt ook nog in goud en zilver investeren, evenals in indexfondsen, hedge funds, valuta’s en opties. Dit zijn echter financiële producten die ingewikkelder zijn en daardoor lastig(er) te begrijpen zijn.

Investeren is heel interessant, maar kent ook belangrijke aandachtspunten. Zorg dus dat je weet waar je mee bezig bent. Investeer alleen met geld dat je kunt missen en probeer je risico’s zoveel mogelijk te spreiden. Hierbij is het ook van belang dat je je pijlen op de lange termijn richt. Zéker met lange termijn investeringen kun je een mooi rendement behalen.

Over Auteur
Danny van der Laan
Danny, gevestigd in Amsterdam, maakt deel uit van het team dat ervoor moet zorgen dat alle inhoud op onze site correct is.
Over Auteur
Danny van der Laan
Danny, gevestigd in Amsterdam, maakt deel uit van het team dat ervoor moet zorgen dat alle inhoud op onze site correct is.

Dit vind je misschien ook leuk

Objectief. Volledig. Leuk.

We zijn een divers en gepassioneerd team die dagelijks werken aan de meest uitgebreide reviews over verschillende onderwerpen